Comisia Europeană (EC) este o instituție a Uniunii Europene, responsabilă cu întocmirea propunerilor legislative, punerea în aplicare a deciziilor, respectarea tratatelor UE și de gestionarea activității curente a UE”.

In 2005-2007, Martifer SGPS SA, firma Portugheza, cu operatii printre altele in Angola si cunoscuta pentru practici mai putin ortodoxe, cauta o locatie pentru o Rafinarie (fabrica) de Biodiesel.

Acestia se lipesc aparent intamplator de Iulian Iacomi si Lehliu Gara. Un satuc cu statut de orasel, Lehliu Gara arăta si arata rau, acum insa, arata mai rau ca atunci!

Uniunea Europeana, observa incepand cu 2007 derapajul si cunoscand faptul ca este imposibila operarea unui plant de Biodiesel, de mare capacitate, fara a avea o mare cantitate de apa la dispozitie, un rau spre exemplu, fara o statie de epurare moderna, impactul asupra mediului inconjurator, asupra populatiei este unul devastator! Uniunea sprijina investitia care aduce locuri de munca, dar in ceea ce priveste conditiile de mediu, responsabilitatea revine Romaniei, ca stat suveran!

Drept urmare, prin mecanismele Uniunii, este tras un semnal de alarma, iar Institutiile din Romania sunt puse in garda (degeaba) legat de cerintele esentiale ale infiintarii unui astfel de plant, intr-o zona lipsita de sursa de apa constanta (existenta unui rau), precum si de consecintele pe termen mediu si lung ( pe parte de mediu) in cazul infiintarii unei astfel de rafinarii.

Alternativa

In 2011, Prin SC Petrochem Technologies SRL, un Grup coordonat de una din entitatile UE, decide oferirea unei alternative zonei Lehliu Gara si in urma unei atente analize, este identificata o bresa care cu sprijinul EU, poate aduce locuri de munca, poate ajuta la dezvoltarea durabila a Baraganului, a Orasului Lehliu, alaturi de Prio!

Astfel in 2011, se acorda o linie de Credit, scrisori de garantie de la un grup de investitori dornici sa investeasca in zona Lehliu Gara-Dor Marunt, 65 milioane de Euro, in prima faza! Este inceputa activitatea de monitorizare detaliata a zonei Lehliu Gara, dar si transformarea lui Iulian Iacomi in Imparat!

https://www.wall-street.ro/articol/Turism/109521/Proiect-turistic-de-65-mil-euro-la-Dor-Marunt.html

Se urmarea infiintarea unui Parteneriat Public Privat, avand in spate Masina Financiara Europeana, prin care Industria Ecvestra (cai si cabaline) era pusa pe picioare in Romania pe modelul legislatiei din UK. 65 milioane de Euro, pachete legislative pentru a ajuta crescatorii de cai, infiintarea in parteneriat Public- Privat de Hipodrom la dor Marunt sau Lehliu, renovarea celor existente (cel de la Ploiesti de exemplu), etc. Pe scurt 3000 locuri de munca in 3 ani, la nivel national- 1000 in zona Lehliu, bani nerambursabili, fara obligatii pentru Statul Roman!

La Lehliu, Iulian Iacomi, a spus ca ceva teren ar fi, insa din dragoste pentru Portughezi, a zis ca ” nu prea mai este mult”! ” Se uita secretara si vede ce teren mai gaseste..”

La Dor Marunt, proiectul se blocheaza la Romsilva, care detine cele 300+ ha ale fostei herghelii!

Singurul interesat la Dor Marunt, primarul de atunci Dl Nitulica! au avut loc mese rotunde cu Ministerele, Senatori, Romsilva, Asociatii, Primarii, etc! A existat o singura problema in demesrul Olandezilor: Lipsea spaga!

Si acum pe acest teren (al hergheliei Dor Marunt), cresc cereale, linistite! La Lehliu Gara, pe terenul care apartine acum Rafinariei, cresc buruieniile! Discutiile Petrochem cu Primaria se blocheaza, ca Olandezii nu „dau spaga” !

Apa deversata pe camp in rigole la Prio 2012, aproape epurata!

Rafinaria (fabrica), are nevoie de o cantitate de apa de 5 ori mai mare decat consumul total al orasului Lehliu Gara, in fiecare zi de functionare.

„La recepţia fabricii, circa 1,5% din valoarea investiţiei va merge ca taxă la bugetul oraşului, bani pe care primarul Iulian Iacomi spune că îi va investi în infrastructură. „Nici nu ne gândeam la aşa ceva. Toţi banii vor merge în apă, canalizare, gaze”, a spus primarul. Potrivit acestuia, singura facilitate oferită a fost aceea că pentru terenul cumpărat de la consiliul local s-a plătit „un preţ simbolic” Sursa EVZ ( Asa a fost, toti banii au mers la……..)

La Lehliu existau si exista inca 7 probleme:

1) Terenul si anume faptul ca este necesar un teren de 10-50ha de inceput, fara a pune terenul necesar pentru culturi (materie prima). La Lehliu Gara, singura bucata de teren cat de cat mai mare, care se preteaza este cea actuala ( pe care se afla rafinaria)! Pentru „un pret simbolic” pb a fost rezolvata! Acest „simbolic” reprezinta un element hilar, transfigurat! Ulterior, tot din dragoste salbatica pentru Prio, acesta le-a aranjat inca cateva zeci de hectare, sa aiba oamenii de extindere!

2) Rafinaria (fabrica) are un necesar de apa de 2000m3 apa pe zi! aproximativ de 4 ori consumul intregului oras cu localitatile limitrofe. Pentru a acoperi necesarul de apa au fost sapate 5 puturi de mare adancime, care colecteaza si apa din primele doua panze freatice. Primarul Iacomi Iulian, fericit, a fost de acord si cu acest mic amanunt, chiar daca in apropiere nu exista rauri care sa asigure un astfel de debit de apa!

Rafinaria utilizeaza o cantitate mare de compusi chimici ( aprox 10.000 tone anual- real), compusi care nu trebuie sa ajunga in mediul inconjurator, dar ajung! Primarul Iulian Iacomi, a fost de acord sa arunce toata apa cu reziduri chimice direct pe camp si sub podul de pe A2, ani buni, langa statia de epurare. 700m3 de apa cu reziduri pe zi, aruncata direct pe camp! timp de ani si ani…..si totul intra in sol si in panza freatica!

Pe langa acesti compusi chimici, mai exista o alta sumedenie care pot fi gasiti aici!

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Documentul din 2019, difera de cel din 2010 de exemplu, in sensul ca nu mai apar toti compusii chimici utilizati ( unii compusi se pierd pe drum…dar vom reveni asupra acestui aspect).

3) Rafinaria nu are statie de epurare, dar Iulian Iacomi, ii lasa sa arunce totul pe camp, din dragoste pentru tine! Supa chimica intra in panza freatica, contamineaza solul si cursurile de apa si azi!

Apa contaminata de la Prio deversata direct pe camp in rigole-2010.

Apa contmainata de la Rafinarie 2011

Poza 2011- Apa deversata pe rigole langa Prio.

4) Rafinaria utilizeaza cuptoare pentru abur, cuptoare la care foloseste cojile prin incinerare (cojile semintelor). Iulian Iacomi, pana in ziua de azi 14.09.2020, de la infiintarea Rafinariei, le-a permis celor de la Bunge/ Prio, din dragoste pentru tine, sa scoata noaptea filtrele, mai ales vineri, sambata si duminica. Economia la filtre se traduce in 2 milioane de euro pe an! Economie la costuri! Rezultatul: Dupa un deceniu, copacii se usuca, valoarea noxelor in zona este (pentru cine stie si masoara), „pe inalte culmi”, vorba doamnei director de la Scoala nr 1 din Dor Marunt!

5) Problema avizelor, autorizatiilor, actelor….

Le rezolva Iulian Iacomi, prin insurubarea la Ecoaqua, la Agentia de protectie a Mediului, Garda de Mediu, Apele Romane, a unui urias sir de rubedenii si prieteni! Din dragoste pentru tine, Rafinaria produce pe pierdere de 10 ani+.

Iulian Iacomi, cu banii de la Rafinarie iti plateste tie la alegeri votul, cash, pesin, sa ai ce sa mananci o zi!

6) Primarul PRIO al PSDNL – vom reveni aici- pion cheiei in ecuatia profitului, fara de care Prio inchide maine la 7.00am!

Caricatura super vesela cu Iacomi Iulian

7) Capusarea Rafinariei prin firmele de transport (camioane) + posturi. (episoadele urmatoare).

APELE UZATE

Apele uzate (supa chimica) sunt din 2013, deversate printr-o teava incompatibila cu continutul chimic deversat, construita ilegal, fara avizele necesare, cu proiect facut ” a la Lehliu”, in sistemul de canalizare al Orasului! Primarul Iulian Iacomi, noaptea nu doarme pana cand nu este sigur ca tu ai un loc bun de munca! Pentru tine a fost de acord Primarul, sa verse toata mizeria rafinariei in sistemul de Canalizare, sa ai de lucru, sa-ti fie bine!

Legarea Bunge la sistemul de canalizare al Orasului

Acizii si soda caustica, bazele, inhibatorii de coroziune, metalele grele, au distrus sistemul de canalizare.

Ulterior, statia de Epurare, este renovata, ” la inalte culmi”, dar Bunge deverseaza tot partial epurat! Si azi, din motive economice, Epurarea Prio NU FUNCTIONEAZA. Cate milioane de euro fac ei economie anual? …. multe….

Toate aceste magarii, acest genocid, este cunoscut de toti! Toti mint, de la Garda de Mediu, la Apele Romane, Prefectura, Prio/ Bunge, toti! Cel mai vinovat este insa Procurorul! el este cel care a ingropat toate dosarele legat de DEZASTRUL ECOLOGIC DIN LEHLIU!

Rafinaria varsa nederanjata, in sistemul de canalizare al Orasului, supa chimica, cu o partiala curatare de hidrocarburi, restul prin pompare in statia de epurare, care o varsa direct in firul de apa! De 10 ani+..

Pe acte, totul brici, realitatea:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Dezastrul Ecologic de la Lehliu este cunoscut de toti, inclusiv de Ciolacu si Ludovic Orban, iar din Februarie, Orban a primit spre competenta solutionare si informare si situatie cu Lacurile!

Pentru cine nu stie, Slamul de rafinarie si namolul de statie NU AU CE SA CAUTE DEVERSATE IN APA (IN LAC)!

Cum arata Reporterul novice si sincer care se duce la lac sa vada cum arata crapii somonati la Lehliu in apa?

Pai… nu ia manusi chimice! Merge cu maiinile goale si doua sticle goale, el nu se astepta sa gaseasca namol de rafinarie deversat din statie in apa! El este sincer, are telefonul si un reportofon! Vara, merge cu sandale!

Namol de statie in rau? Pai nu trebuia sa fie utilizat in agricultura? Este ilegala deversarea!

Supa Chimica din Lehliu, reprezinta o bomba ecologica, iar Lehlianul tot insista sa „nu moara”!

-Incredibila rezilienta acestuia!

La 300m de statia de epurare, unde Prio deverseaza noaptea fara epurare la liber 365 zile pe an?!
Slam in apa de lac, cand el trebuie folosit in cu totul alt mod!

Concluzii:

Prio deverseaza cu o economie operationala de 3 milioane de EURO pe an, noaptea ca hotii, 700m3 de deseuri chimice si apa in camp, cu o epurare de forma a ceea ce pluteste! Acest slam de rafinarie, tot plin de metale grele ajunge in lac!

In apa deversata concentratii de azot amoniacal de 60 de ori mai mare, concentratii de azot total de 12 ori mai mare decat limita admisa, Azotati 80% mai mare decat limita legala, sulfuri si hidrogen sulfurat de 20 de ori mai mare decat nivelul legal, foasfor de 9 ori mai mare concentratia decat limita legala, aluminiu de 20 de ori mai mare decat limita legala, cupru de 8 ori mai mare concentratia decat maxim admis, plumb, de 2 ori peste limita legala, Zinc, Mangan, peste limita legala, fier total 118mg/l!

Prio scoate filtrele si realizeaza aproximativ 1,5 milioane de Euro economie anual, la cuptoarele cu coaja, cuptoare care in mod normal nu ar trebui sa mai functioneze! (exista gaz, dar este scump..)

Statia de Epurare din Lehliu, infestata de Clanul Iacomi, tot la misto, epureaza, in fapt deverseaza tot partial epurat (tot din motive de cost!). Slamul si noroiul de statie tot in apa curgatoare ajung!

Totul ajunge la tine la robinet, in cana, la copii, in fantana, in peste, etc.

In mijlocul Baraganului, ai parte de aer ca la „Copsa Mica” in vremurile bune!

Ludovic Orban si Ciolacu, te iubesc si iti doresc numai bine!

-Dormi linistit, Procurorul vegheaza!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *