rafinaria petromidia

In urma evenimentului de azi din Navodari, unde a explodat un echipament in instalatia de Cracare Catalitica a Rafinariei Petromidia, ISU Calarasi prin persoana Dl Comandant al ISU Calarasi Col. Paduraru Adrian, a raspuns pozitiv solicitarii colegilor si a participat cu doua autospeciale cu echipaj complet si un microbuz cu Pompieri de sprijin.

Despre incident

Rafinaria Petromidia este un obiectiv strategic pentru Romania. Rafinaria a trecut in ultimii 18 ani printr-un proces foarte intens de tehnologizare si pot spune ca a atins nivelul maxim de calitate in instalatii, la nivel mondial. Am lucrat in Rafinarie ca Sef Mentenanta Utilaje Statice in Petromidia, Ing. Tehnolog si Ing Stagiar, ani buni si cunosc provocarile si complexitatea instalatilor (parte montate chiar de mine). Pot spune ca Petromidia, asa cum era cunoscuta, reprezinta una dintre reusitele Socialismului in Romania, fara sa mai existe din partea PSD sau PNL, in ultimii 30+ de ani, o realizare care sa stea macar in umbra acestei uriase realizari tehnologice.

Ca o paranteza, Rafinaria Rometrol (zisa Petromidia) are statia ei de epurare si nu arunca apa cu hidrocarburi in canalizarea Orasului Navodari, asa cum se intampla in Lehliu Gara! La Navodari a existat cel mai corupt si mai rau Primar din toata Romania, condamnat pana la urma pentru coruptie, insa asta tot nu a reusit performanta de a lega Rafinaria la sistemul de canalizare al Orasului (pentru a ascunde deversarile)!

Rafinaria a suferit importante modificari si a fost tehnologizata la cel mai inalt nivel posibil azi, fapt care a determinat concedierea a sute de persoane, care ulterior au fost partial angajate pe alte sectii sau entitati.

Partea de Cracare Catalitica, este zona in care titeiul de slaba calitate in general si cu mult sulf, este incalzit pana la 400+ de grade C si unde in vase verticale sub presiune, are loc separarea hidrocarburilor in fractii. Practic se decanteaza in functie de densitati in coloana de distilare (benzina, motorina, nafta, etc).

Sectia de Cracare este si sectia cea mai periculoasa tocmai din cauza faptului ca vorbim de hidrocarburi la temperatura si presiuni mari, schimbatoare de caldura (cateva sute doar la cracare) si coloane de distilare inalte cat un bloc de 10 etaje.

La cracare a avut azi loc o explozie cu consecinte grave: un mort, un disparut si cativa raniti pana la acest moment.

Spre deosebire de Rafinaria Bunge, la Petromidia vorbim de un alt nivel tehnologic (de top), o alta dotare si o abordare diferita in ceea ce priveste siguranta in caz de incendiu! Totusi o tragedie a avut loc, chiar in inima rafinariei.

ISU Calarasi a raspuns pozitiv la interventie

Tot ceea ce a avut Judetul Calarasi mai bun, a fost trimis la Constanta sa ajute la stingerea incendiului, unde alaturi de colegi din alte Judete, au participat la eforturile de lichidare a focului.

Poze de la Pompierii din Constanta

Primite de la colegii din Constanta, pozele arata situatia de la fata locului, in momentul interventiei echipajelor ISU.

Se observa estacada cu tevile de motorina, benzina si nafta, imediat langa instalatie. Pompierii au utilizat si tunurile de apa din dotarea rafinariei, de un mare ajutor in caz de incendiu.

Cel mai mare pericol vine de la faptul ca exista posibilitarea producerii unor explozii la coloanele cu titei si nafta din apropiere, cu efecte catastrofale. In prima linie Pompierul Militar. Practic pompierii din prima linie si-au riscat viata constienti ca o alta explozie poate avea loc in orice moment, toate instalatiile fiind pline ochi cu hidrocarburi.

Un miracol a facut ca incendiul sa fie stins repede si vasele racite!

La Petromidia azi, a fost testata pregatirea Pompierilor Militari in aplicatie reala, in mod exceptional.

Dauna in Rafinarie

Fiecare ora de oprire, aduce sute de mii de euro pierdere pentru operator. In urma incendiului, toata sectia de cracare catalitica este oprita. Va urma o perioada de reparatii efectuate cu maxima urgenta si in maxim sapte zile Rafinaria va fi din nou la capacitate (aflam din rafinarie). O problema o reprezinta si decalirea otelului expus focului la alte echipamente, insa se va determina gradul de conformitate al echipamentelor, imediat ce sectia este total oprita si utilajele golite de hidrocarburi.

Nu este nici prima nici ultima explozie la Petromidia!

Rafinaria Bunge

De 15 ani nu am vazut un singur document, un singur exercitiu care sa simuleze un accident sau o explozie la Bunge. Daca la Petromidia fumul a fost purtat spre mare, la Lehliu nu bate vantul vara, mai ales ziua, cand este canicula si cand instalatiile sunt expuse cel mai intens stresului termic. Fara vant, fumul in caz de incendiu va ramane in zona Orasului Lehliu Gara.

Bunge tot hidrocarburi produce, tot instalatii de rafinare are, chiar daca difera materia prima!

Adica Dumnezeu cu mila!

Se poate vedea in materialul video ca sistemul de facla functional la capacitate maxima, ceea ce arata faptul ca rafinaria functiona la capacitate, fapt deosebit de important.

La Lehliu

Daca la Navodari rafinaria este la 3-4 km de oras, la Lehliu rafinaria este la 1 km! Rafinaria Bunge ia apa din panza freatica si arunca jegul la Ecoaqua in sistemul de canalizare al Orasului, multumita POLITICIENILOR CORUPTI DIN PNL SI PSD, care de la inaugurare se insurubeaza in schemele de beneficii ale rafinariei cu contracte si angajati in locuri caldute.

Cinste lor Pompierilor Militari!