Romania Educata

Atunci cand nu aveam internet, cand nu prea erau telefoanele mobile cu 8G, eram trimis de ai mei la chiscul de ziare mangaiat zilnic de briza marii, sa le aduc doua exemplare din Evenimentul Zilei. La acea vreme, EVZ era manageriat de Ion Cristoiu si „rupea” la audienta! Acum, EVZ nu valoreaza doua parale (fara Cristoiu acolo)! De ani buni rasfoiesc tot ce scrie Cristoiu, zilnic!

Articolul lui Cristoiu explica o realitate crunta in Romania de azi: Suntem condusi de o armata de Interlopi, in care toti, dar absolut toti, sunt exclusiv interesati de burdihanul lor!

„Orice istoric și nu numai orice istoric, dar și orice student la Istorie, știe că evenimentele care marchează destinul unei țări sînt rodul unor cauze complexe și nu al simplei întîmplări. Teza cauzalității în istorie a fost introdusă de Marx, care a realizat astfel unul din marile sporuri ale lucidității la nivelul omenirii. Pînă atunci, marile evenimente erau puse pe seama Personalității, a întîmplării, a lui Dumnezeu, într-un cuvînt pe seama a orice, dar nu a cauzelor obiective. Teza a fost distorsionată de comuniști în politica lor curentă. Pentru a justifica preluarea Puterii, comuniștii au pus pe seama cauzelor obiective, înțelese ca proces fata – ca fatalitate – omenirea urca dinspre sclavagism spre comunism trecînd prin capitalism și socialism spre comunism, unde împietrea. Prin urmare socialismul nu poate fi pus la îndoială de capitalism, ci doar de comunism, deoarece Istoria nu se întoarce. Eliminînd excesele – și personalitatea și întîmplarea joacă un rol în Istorie, nu însă determinant – Istoricul se apropie de un eveniment decis să-i descopere cauzele. Căderea țarismului n-a fost nici opera lui Rasputin și nici opera bolșevicilor. O minimă privire asupra regimului țarist ne spune că, mai devreme sau mai tîrziu, regimul, ținut deoparte de reforme, se prăbușea. Ca și regimul comunist, de altfel. Cu sau fără Gorbaciov, regimul comunist se prăbușea mai devreme sau mai tîrziu.

Dacă Istoricul ia în calcul automat cauzele obiective, de ce n-ar proceda la fel și Istoricul clipei?
E o întrebare pe care mi-o pun urmărind – nu fără amuzament – explicațiile date în presă și în politică actualei Crize politice. Liderii USRPLUS o pun pe seama personalității lui Florin Cîțu. Dacă Florin Cîțu ar fi fost Ludovic Orban, omul tuturor combinațiilor și al clinchetelor de pahare, Coaliția PNL, USRPLUS, UDMR ar fi rezistat mult timp de acum încolo. E atît de mare convingerea liderilor USRPLUS, impusă și propriului electorat, că Ludovic Orban ca premier ar fi făcut toate concesiile USR, sacrificîndu-și partidul, încît ei sînt gata să intre într-o alianță cu Partidul pe care Ludovic Orban se pregătește să-l înființeze pentru a merge la Cotroceni cu propunerea comună de premier.

Ce simplă ar fi rezolvarea crizei dacă lucrurile ar sta așa de simplu!
Klaus Iohannis, care e suficient politician ca să sacrifice pe oricine de dragul supraviețuirii la Putere, ar sugera PNL să renunțe la Florin Cîțu (îl vedeți pe Florin Cîțu făcînd gură?!), ar desemna un alt premier și, gata, USRPLUS ar reveni în Coaliție în aplauzele națiunii. Numai că, iată, Klaus Iohannis nu dă semne c-ar vrea să facă pe placul USRPLUS. Dimpotrivă, președintele a avut două intervenții la rînd, pe 5 și pe 6 octombrie 2021 în care nu numai că nu s-a lepădat de Florin Cîțu, ba mai mult a atacat USR și nu PSD.

Zarvă mare în presă și-n politică.
Președintele e gata să sacrifice țara de dragul lui Florin Cîțu și atît de mult ține la Florin Cîțu încît ar fi dispus chiar să treacă prin examenul Suspendării (AUR și Ludovic Orban strîng semnături pentru inițierea Suspendării) numai și numai de dragul lui Florin Cîțu.

Noi știm însă din Istorie că în politică nu există simpatii și antipatii, nici măcar legături de rudenie. Într-un eseu intitulat Neamurile ce se căsăpesc la nivel continental am dovedit că Istoria Europei e plină de crime pentru putere petrecute în familie: Fiul își otrăvește Tatăl, Fratele își decapitează Fratele. De cumnate și verișoare inutil să mai vorbim.

De ce nici măcar nu sugerează Iohannis că e dispus să renunțe la Florin Cîțu?
Pentru că Florin Cîțu poate fi sacrificat la schimb cu niște concesii uriașe făcute de USRPLUS în materie de ministere. Altfel spus USRPLUS, ar trebui să se resemneze cu ministere care nu aduc nici parale, nici capital electoral și nici măcar glorie: Ministerul Culturii, al Educației Naționale, al Sportului.

Să mă explic.
Așa cum am mai scris originea Crizei se găsește în formarea Guvernului Florin Cîțu.

La negocierea pentru formarea Coaliției, PNL a plecat de la formula Guvernului de colaborare între PNL și USR și nu de la cea a Guvernului format în jurul PNL. În consecință, Puterea la toate nivelele s-a împărțit în mod egal între PNL și USR. Mai mult, sub influența lui Ludovic Orban, care a vîndut PNL cît ai clipi pentru a-și asigura postul de președinte al Camerei Deputaților, dar și la sugestia lui Klaus Iohannis, grăbit ca România să prindă Festivitatea vaccinului ordonată de Bruxelles cu un Guvern al Meu, USRPLUS a luat toate ministerele grele, altfel spus aducătoare de bani. PNL s-a trezit cu buzele umflate. Rămăsese cu ministere din care nu izvora nici un chior. Fusese lipsit de ministerele care administrează domenii cu a căror dezvoltare se lăudase partidul în Campanie. Partidul care avea cel mai mare procentaj beneficia de ministere precum al Culturii, al Educației Naționale, al Energiei. Avea, desigur, premierul. Dar ce puterea avea un premier PNL asupra ministerelor conduse de USRPLUS? O întrebare ce va deveni pe zi ce trece mai dramatică din clipa în care PNL și-a dat seama că miniștrii USRPLUS aveau clientela lor politică și n-aveau de gînd să dea din paralele la îndemînă nici un ban colegilor de Coaliție. Se sperase că miniștrii USRPLUS, lipsiți de experiență politică, flancați de secretari de stat PNL, vor apela la PNL. Miniștrii USRPLUS nu numai c-au trecut rapid la satisfacerea propriei clientele – mai flămînde decît cea a PNL – dar mai mult au început să atace pe predecesori. Care predecesori erau miniștrii PNL! Denunțarea nu s-a limitat la spațiul public. În rîndul procurorilor există o Grupare strîns legată de USRPLUS. Miniștrii și chiar prefecții USRPLUS au făcut denunțuri la DNA și la DIICOT împotriva colegilor din PNL. Culmea a atins-o ministrul Cătălin Drulă, care a acceptat să poarte echipament de supraveghere dat de procurori pentru a-i prinde pe ceilalți miniștri. Așa ceva nu s-a întîmplat în Istoria României. Ditamai ministrul era folosit de procurori ca o dronă pentru lichidarea colegilor de Guvern.

Nemulțumirea crescîndă din PNL n-ar fi răbufnit într-o Criză politică dacă USRPLUS, prin Stelian Ion, nu s-ar fi îndreptat spre Klaus Iohannis. Sînt date că Stelian Ion, în strînsă legătură cu procurorii nostalgici ai Republicii Procurorilor, îi pregătea lui Klaus Iohannis numiri la DNA și DIICOT astfel ticluite încît însuși Kluas Iohannis să fie agățat. Acțiunea lui Stelian Ion confirma suspiciunea tot mai puternică în PNL și la Cotroceni că USRPLUS și-a luat lumea-n cap. Îmbătată de puterea dată de PNL în decembrie 2020, formațiunea a început dă se poarte ca și cum ea ar fi fost partidul în jurul căruia s-a format Guvernul. Lucrurile se răsturnaseră spectaculos. Din Guvern de colaborare Guvernul Cîțu a devenit Guvern format în jurul PNL. S-a purces atunci la Operațiunea Punerea USR pe coji de nucă. Demiterea lui Stelian Ion s-a făcut (așa cum am remarcat) cu o brutalitate ostenativă, menită să oblige USRPLUS să iasă de la Guvernare. A urmat sub conducerea lui Klaus Iohannis Operațiunea de compromitere a USRPLUS în fața electoratului de Dreapta. O operațiune în care diferite partide și diferiți politicieni au jucat un rol mai mult sau mai puțin conștient:

1) Oferta AUR adresată USR de a semna Moțiunea de cenzură. USRPLUS, căzută în capcana urii față de Florin Cîțu, a aceptat oferta. Dacă ar fi avut lideri maturi, USRPLUS ar fi intrat în Opoziție pur și simplu. Fără a face vreo concesie AUR.

2) Pentru ca rahatul în care a intrat USR, combinîndu-se cu AUR să fie mai mare, AUR s-a lansat brusc în acțiuni spectaculoase menite a sublinia adversitatea față de USR. A organizat o demonstrație antivaccinistă de amploare. USR a apărut ca un partid aliat cu un partid antivaccinist violent. George Simion, timp de opt luni, prudent pînă la cenușiu, a purces la acțiuni zgomotoase:
Agresarea lui Florin Cîțu; Amenințarea cu moartea la adresa lui Alexandru Muraru chiar de la tribuna parlamentului; Inițierea Suspendării lui Klaus Iohannis prin anunțul strîngerii de semănături. Nu spun că George Simion a făcut parte din piesă. Spun că tot ce-a întreprins AUR de la semnarea Moțiunii de către USR a avut drept efect convingerea electoratului de Dreapta că USRPLUS s-a aliat cu un partid extremist.

3) Oferta PSD de a vota o Moțiune de Cenzură al cărei text pune dezastrul Guvernării pe seama miniștrilor USRPLUS. După compromisul alierii cu AUR a venit compromisul așezării în spatele Ciumei Roșii. Cam mult pentru ceea ce s-ar putea numi răzbunarea pe Florin Cîțu.

Indiscutabil, USRPLUS beneficiază de un electorat fanatic, gata să accepte orice mișcare a liderilor USR. Da, dar acest electorat e redus ca număr. E deosebit de activ pe Facebook (el alimentează postările injurioase la textele lui Klaus Iohannis), dar nu suficient de mare pentru a se identifica cu întreg electoratul USRPLUS și mai ales cu întreg electoratul de Dreapta. Nu e de mirare că USRPLUS se prăbușește în sondaje. Partidul a primit votul pentru a îndeplini făgăduielile electorale. Ce electorat normal la cap e de acord ca partidul pe care l-a votat să intre în Opoziție după doar opt luni de guvernare? Și pe ce motiv? Că i-a făcut nu știu ce persoana numită Florin Cîțu?!

O simplă privire de Istoric asupra Cauzelor Obiective ale Crizei dezvăluie că ea are drept principal temei lupta pentru Putere (inclusiv, dacă nu mai ales) pentru resurse, între PNL și USRPLUS. Operațiunea n-a avut drept țintă trimiterea cu orice preț a USRPLUS în Opoziție. Și PNL și Klaus Iohannis știu că Dreapta nu și-a epuizat resursele electorale după doar opt luni de Guvernare.

Ținta o reprezintă Fezandarea USR.
Klaus Iohannis a amînat consultările nu pentru că n-are soluție. Nici măcar pentru că nu vrea să-și bată capul.
Le-a amînat ca să cîștige timp.
Pentru:

  1. Rezolvarea Crizei din PNL astfel încît susținătorii lui Ludovic Orban, parlamentarii, îndeosebi, să-l părăsească.
  2. Fezandarea USR. Prin asta înțeleg pe de o parte compromiterea USRPLU în ochii electoratului de Dreapta, pe de alta ivirea nemulțumirilor firești, provocate de întrebarea: L-am dat jos pe Florin Cîțu. Și cu asta ce-am făcut.

Dacă USRPLUS nu cedează, Klaus Iohannis are la dispoziție planul B:
Un guvern tehnocrat sprijinit în Parlament de PNL și PSD, pînă în martie 2022. În martie 2022, pe baza unui Acord încheiat de pe acum cu președintele, se dă drumul la mecanismul de declanșare a anticipatelor. Declarațiile dinadins ambigui ale lui Marcel Ciolacu au lăsat să se înțeleagă că PSD propune un Guvern de tehnocrați care să gestioneze țara pe perioada campaniei pentru parlamentarele anticipate. Nici vorbă de așa ceva. Constituția nu permite asta.

PSD propune următorii pași:

  1. Încheierea unui Acord între PSD și PNL garantat de Klaus Iohannis prin care în martie 2022 se declanșează mecanismul anticipatelor. Guvernul demisionează. Se fac două propuneri succesive de Guvern care urmează să cadă în Parlament cu votul PSD și PNL.
  2. Se formează un Guvern de specialiști propus de ambele partide. Acest Guvern, potrivit Acordului, e votat de ambele partide ( care au majoritatea în prima ședința de investire. Propunerile legislative și deciziile Guvernului de specialiști vor avea aprobarea ambelor partide.
  3. Propunerea PSD are drept termen de cădere a Guvernului de tehnocrați luna martie 2022, în funcție de evoluția Pandemiei, scopul prezentat public fiind cel de administrare a Crizei. PSD și PNL vor justifica această înțelegere ca singura în stare să salveze țara. Evident, o asemenea combinație, un fel de USL 2 mascat, e posibilă numai după ce negocierile dintre PNL și USRPLUS eșuează. PNL și Klaus Iohannis vor spune că n-au avut încotro. Au fost obligați de situația dramatică a țării să asigure cu orice preț un Guvern.” Ion Cristoiu

In Lacomi Land, pe taramul hotiei si mizeriei, al saraciei si lipsei locurilor de munca, COVID 44 a inebunit! Rata de infectare in Lacomi Land creste exponential- zilnic!