iliuta vasile

DSP Calarasi are la conducere un personaj pus pe fotoliu de temutul interlop- Iacomi Iulian zis si Imparatul. DSP Calarasi a acordat in ultima perioada sute de amenzi in valoare de 2000-3000 de Ron, la initiativa numitului Raed Arafat. Acesta in calitate de Secretar de Stat, a initiat si sustinut proiectul prin care, amenzi uriase sunt date celor care nu completeaza formularele PLF de trecere a frontierei. La Calarasi insa, au fost date amenzi la nimereala, fara noima, la gramada si la cine au avut ei chef.

Initiativa Sectretarului de Stat- Raed Arafat nu este intamplatoare si vine exclusiv din dorinta de a slabi structura societatii in ansamblul sau, de a crea tensiune in patura de jos a populatiei ( cea mai lovita de pandemie), de a crea neincredere si tensiune in randul clasei muncitoare.

Formularele PLF nu au valoare reala si nu sunt folosite de nimeni!

Raed Arafat a folosit pozitia pe care o detine pentru a impinge un pachet de masuri administrative draconice, iar PSD si PNL au sprijinit si sprijina inca actiunile doctorului Arafat, om care a creat o adevarata structura a coruptiei in randurile IGSU.

Insa sute de oameni nevinovati se vad obligati sa ia cu asalt Judecatoriile pentru a contesta amenzile, care in multe cazuri sunt date eronat!

La Calarasi situatia este aproape de dezastru, asta pentru ca zeci de lucratori transfrontalieri sunt amendati cu sume ametitoare, chiar daca ei trec granita pe jos si sunt obligati sa declare ca au trecut cu masina, pentru a nu primi amenda. Chiar si asa, cu formularele completate, acestia sunt amendati.

Presedintele PSD Calarasi deplange situatia creata de DSP Calarasi, unde Radulescu Cristian este „omul lui Iacomi”, membru al temutei Grupari de Crima Organizata- Clanul Iacomi.

Radulescu Cezar Cristian

Scos de Imparat din „Cocina Imparateasca”- Spitalul Lehliu Gara, Cezarica a fost montat la DSP Calarasi. Gruparea de criminali condusa de cei din Lehliu Gara si reprezentati politic de PNL, mai detine doar DSP Calarasi si Protectia Consumatorului, tinand cont de faptul ca la ITM Calarasi, este neclara pozitia lui Gogosel (Dumitru Nicolae)- fost subprefect.

Iliuta Vasile- declaratii incendiare legat de Gruparea Iacomi

Practic, Iliuta Vasile confirma apartenenta conducerii DSP Calarasi la Gruparea Iacomi, une dintre cele mai periculoase structuri mafiote care a infestat Statul Roman, de la formare pana in prezent si condusa cu mana de fier de Dan Motreanu, Iulian Dumitrescu (zis Albanezul) si Iacomi Iulian (zis Imparatul).

„Ce s-a întâmplat din 25 decembrie

În mod normal, formularul completat dinainte trebuie arătat la intrarea în țară și trebuie verificat de personalul de la punctele de trecere a frontierei: „Ministerul Afacerilor Internelor, prin Poliția de Frontieră Română, în punctele de trecere a frontierei verifică existența formularului prin citirea CNP/a numărului documentului de călătorie de pe actul de identitate/documentul de călătorie prezentat de persoana care dorește să intre pe teritoriul României, prin integrarea serviciului prevăzut la art. 1 alin. (3) lit. b) în sistemul informatic al Poliției de Frontieră Române și transmiterea către SII-FDIR a datei și orei intrării persoanei pe teritoriul României”.

Cine nu îl are completat la trecerea frontierei mai are 24 de ore să o facă, iar abia apoi se aplică, teoretic, amenda. Cu toate acestea, oamenii care au călătorit și s-au întors în România din 25 decembrie încoace spun că ori nu știau că trebuie să prezinte acest formular și nimeni nu le-a atras atenția la punctele de trecere a frontierei că trebuie să-l completeze, ori că l-au completat anterior și au primit sancțiuni, cu toate astea, ori ulterior, în cele 24 de ore, dar tot au fost amendați. Inclusiv pentru completarea cu mici erori a formularului s-au acordat amenzi, deși sancțiunea este stabilită pentru necompletarea acestuia.

Cineva scria zilele trecute, în forumul avocatnet.ro, că, angajat ca personal navigant, a primit, alături de colegi de-ai săi, mai multe procese-verbale de contravenție pentru necompletarea acestor formulare, în contextul multiplelor zboruri în aceeași zi. Practic, pentru intrări multiple în țară, în doar câteva zile, un astfel de angajat este sancționat de fiecare dată, deși scopul pentru care se completează acest formular nu este cel de a sancționa un formalism de trecere a frontierei. 

De ce aplicarea amenzilor în acest cuantum și în acest fel e problematică

Odată, spun mai mulți avocați, pentru că cuantumul amenzii comparativ cu fapta – mai exact, pericolul social al faptei – este disproporționat. Practic, amenda este între 2.000 și 3.000 de lei, iar achitarea ei în 15 zile face ca amenda să scadă la 1.000 de lei. Sunt amenzi aplicate operatorilor economici pentru diverse încălcări ale legii care sunt mai mici de atât. 

În contextul dat, respectiv faptul că dispoziția sancționatorie a intrat în vigoare în data de 25.12.2021, zi legală liberă, fiind prima zi de Crăciun, iar cetățenii amendați au intrat în țară în perioada 25-31.12.2021, faptul că la intrarea în țară cetățenii nu au fost informați cu privire la obligativitatea completării formularului sau în unele cazuri Sistemul informatic integrat Formular digital de intrare în România, denumit în continuare SII-FDIR., dadea erori, precum și pericolul social concret generat de încălcarea normei legale, aplicarea sancțiunii amenzii într-un cuantum atât de ridicat, respectiv 2000 lei, este vădit disproporționată. Procedeul juridic al individualizării sancțiunii ce urmează a fi aplicată contravenientului este inerent asigurării respectării principiului individualității și personalității sancțiunii aplicate, principii specifice materiei penale, căreia materia contravențională îi este asimilată conform jurisprudenței constante a Curții EDO, cât și a instanțelor române”, scria azi Iulia Costina, avocat în Baroul Sălaj.

De la 25 decembrie s-au dat atât de multe amenzi că, așa cum aflam din presa centrală, direcțiile de sănătate publică apelau la voluntari ca să-i ajute cu scrierea amenzilor pentru cei care treceau frontiera „nelegal”. „Am emis până acum 1.745 de amenzi doar pentru judeţul Arad, fiecare de 3.000 de lei, cu posibilitatea de a se plăti jumătate din suma minimă în termenul legal de 15 zile. Este o problemă serioasă, unii au încasat mai multe amenzi pentru că au avut drumuri repetate în Ungaria sau în diferite ţări şi nu au completat formularul obligatoriu când au revenit în ţară”, a declarat miercurea trecută şeful DSP Arad, Horea Timiş, citat de Agerpres. Practic, dacă ți-ai uitat căciula în Ungaria și treci de două ori în aceeași zi frontiera, poți fi amendat de două ori pentru necompletarea acestui formular, așa cum ne explica Horea Timiș. 

Avocații de la Piperea&Asociații, de exemplu, subliniază o altă problemă ce ține de regimul contravențiilor și care apare în situația acestor amenzi: agentul constatator este direcția de sănătate publică, „iar contravenția este aplicată automat, fără a se verifica imputabilitatea faptei și fără a exista martori care să confirme autenticitatea constatării”. 

Recomandarea avocaților: contestați amenzile

Faptul că s-au dat amenzi inclusiv pentru completarea eronată este contrar legii, subliniază unii avocații. Recomandarea generală este contestarea acestor procese-verbale de contravenție în cele 15 zile de la comunicare.

În primul rând, art. 4 alin. (1) din OUG nr. 129/2021 sancționează «nerespectarea de către persoana care intră pe teritoriul României a obligaţiei de a completa Formularul digital de intrare în România». Așadar, dacă formularul PLF a fost completat și înregistrat în sistemul digital, fapta contravențională nu există. Completarea incorectă a formularului PLF nu este prevăzută drept faptă contravențională în niciun act normativ, astfel încât nu poate fi aplicată legal nicio sancțiune”, subliniază cei de la Piperea&Asociații

Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, conform OG nr. 2/2001. Cei care au plătit amenzile ar trebui să solicite, odată cu contestarea amenzii, inclusiv restituirea banilor. Altfel, un demers ulterior va trebui întreprins special pentru asta.  „Pentru persoanele care nu au completat formularul PLF, se poate formula plângere contravențională în termen de 15 zile de la data comunicării procesului-verbal, în cuprinsul căreia pot fi indicate o serie de motive de nelegalitate și/sau netemeinicie.Pe de o parte, dacă procesul-verbal este întocmit la mai mult de 14 zile de la momentul intrării pasagerului în țară (interval de timp echivalent unei perioade maxime de izolare), deci, în situația în care persoana respectivă nu a fost infectată sau contact direct al cuiva infectat din avion, mașină etc., nu se mai justifică aplicarea unei sancțiuni, de vreme ce scopul declarat al completării formularului PLF este cel al «identificării contacţilor unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 şi pentru prevenirea expunerii persoanelor la COVID-19».Dacă nu a fost nevoie de identificarea persoanei căreia îi lipsește din sistemul digital formularul PLF, mai există un pericol social concret al omisiunii completării formularului? În acest sens, art. 5 alin. (5) din OG nr. 2/2001 prevede că «sancţiunea stabilită trebuie să fie proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite».O atitudine preventivă (scopul OUG nr. 129/2021 este acela de a preveni expunerea persoanelor la Covid-19) ar fi presupus verificarea completării formularului PLF la momentul intrării în țară. Or, greșeala autorității este transferată în sarcina simplului particular, ceea ce încalcă principiul personalității și al imputabilității răspunderii contravenționale”, mai spun avocații de la Piperea&Asociații.

Anularea tuturor amenzilor date în baza OUG nr. 129/2021, propusă în Parlament

Unul dintre membrii partidului USR anunța ieri că urmează să depună un proiect de lege în Parlament pentru a dispune anularea amenzilor date în baza ordonanței 129 și restituirea amenzilor deja plătite în termen de 30 de zile, considerând că modul în care au fost aplicate aceste amenzi este incorect față de lipsa de informare a românilor cu privire la obligativitatea acestui formular.   „Românii n-au fost informați din timp cu privire necesitatea completării formularului la intrarea în țară. S-au trezit direct cu amenzile DSP acasă.Foarte mulți români au completat formularul PLF și tot degeaba. Autoritățile nu i-au mai găsit în baza de date și tot au primit amenzi. Alți români trec granița zilnic pentru a merge la muncă, prin urmare au primit deja mai multe amenzi de mii de lei. Este absurd”, declara Vlad Gheorghe pe contul său e Facebook miercuri.”

Sursa: https://www.avocatnet.ro/articol_60316/Formularul-PLF-Amenzile-aplicate-sunt-abuzive-nelegale-%C8%99i-ar-trebui-contestate-spun-avoca%C8%9Bii-Se-va-propune-inclusiv-anularea-lor-in-Parlament.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *