Lehlienii de bună credință plătesc, iar cei care chiar nu au de unde se trezesc cu conturile blocate. Urmând a plăti, cândva, când vor intra ceva bănuți

Update 08.06.2024

Materialul publicat pe 7 iunie 2024

De ce nu pot plăti lehlienii taxe și impozite on-line sau la pos – cu cardul

Ca oricărui șpăgar și combinator, Împăratului îi plac banii cash. Numerar. Bani gheață. Peșin. Oricum li s-ar spune, banii clanului trebuie să poată fi numărați, din teșcălău, cu degetul mijlociu umezit, din când în când cu scuipat.

Și să nu fi scris pe ei nenorociții de procurori, în cârdășie cu denunțătorii, cuvântul ăla din patru litere care începe cu MI și se termină cu TĂ. Deci, banii nu trebuie să fie niște numere într-un cont, niște biți pe un hard sau niște date pe un amărât de dreptunghi din plastic – ca să nu poată fi urmăriți, dovediți și popriți.

Același principiu a fost implementat și în Primăria Lehliu-Gară: contribuabilii din Orașul Martir au plătit doar în numerar, la casierie, toate taxele, impozitele și amenzile, stând la cozi și pierzând timp, încă zece ani după implementarea la nivel național a sistemului ghișeul.ro.

Și situația ar fi fost aceeași și astăzi, dacă lehlienii care trăiesc și muncesc departe de casă (cei mai mulți în străinătate) nu i-ar fi bombardat pe supușii împărătești cu telefoane și mailuri, cerându-le să facă posibilă plata on-line a dărilor. Sau măcar cu cardul (rudelor rămase în Lehliu) – pe POS. Și poate la fel de mult au contat și eforturile depuse de un consilier local, care a insistat pentru înrolarea Orașului Lehliu-Gară pe ghiseul.ro, ceea ce s-a reușit, în cele din urmă, începând cu 1 februarie 2022.

O vreme, sistemul de plăți on-line a funcționat, spre mulțumirea celor care își puteau plăti de la distanță taxele și impozitele, ba chiar și a localnicilor care preferau să nu piardă timp cu drumul până la primărie și cu statul la coadă – la ghișeul casieriei. „De fapt, cel mai tare mă deranja să le văd mutrele. Mi-e silă de șleahta aia din primărie: neamul moldovenesc, atârnători, sclavi și incompetenți – cei mai mulți”, după cum a descris situația unul dintre lehlienii foarte respectați în comunitate.

Totul a mers bine până când REBU a câștigat procesul cu Primăria Lehliu-Gară, pentru datorii de ordinul sutelor de mii de euro (facturi neplătite), și a obținut executarea prin poprire. Văzându-se cu conturile blocate, Iacomi a „defectat” ghișeul.ro, contribuabililor refuzându-li-se accesul pe site, sub pretextul mentenanței (mesajul afișat este „Momentan instituția Lehliu-Gară CL a blocat plățile cu autentificare. Vă rugăm reveniți. Vă mulțumim pentru înțelegere. Mentenanță”). Cică nu funcționează sistemul. Dar ne prefacem că ne chinuim să îl reparăm. Între timp, ia veniți voi iarăși la casierie, cu numerar, și plătiți-vă taxele (majorate repetat) și impozitele! Că dacă le-ați fi achitat on-line, sau cu cardul (POS), Banca Transilvania ar fi trimis fiecare leuț în contul REBU – și nu mai aveam cu ce plăti salariile ălora din „șleahta”…

Muribundul buget local primește încă o gură de oxigen când, după două plăți de 500.000 de lei (100.000 de euro) și un acord de reeșalonare a datoriilor către REBU, Judecătoria Lehliu-Gară suspendă poprirea. Și brusc, ca prin minune, ghiseul.ro se repară singur! Iar oamenii pot plăti, din nou, on-line sau cu cardul. Dar, ca orice minune, nici aceasta nu durează prea mult.

Între timp, facturile emise de Iridex Group Salubrizare (care oferă servicii specifice pentru gestionarea deșeurilor, de la colectare, sortare, tratare a deșeurilor, până la eliminarea finala a fracției reziduale în depozitele ecologice) sunt întârziate la plată de Primăria Lehliu-Gară, iar restanțele ating valori uriașe. Și conturile primăriei sunt – din nou – blocate prin poprire. Și ghișeul.ro intră iarăși în „mentenanță”… Aceeași poveste.

Culmea este că, deși fuge ca dracul de tămâie de popririle fiscului, Împăratul încearcă să-și umple propria vistierie tot prin popriri. Pe conturile contribuabililor restanțieri. Strigătul de luptă al raidurilor sale prin birourile primăriei este „Încasați! Încasați! Încasați! Dacă nu, puneți popriri! Popriri! Popriri!”.

Lehlienii de bună credință plătesc, iar cei care chiar nu au de unde se trezesc cu conturile blocate. Urmând a plăti, cândva, când vor intra ceva bănuți… Până atunci, sunt chemați în biroul lui Iacomi, unde Împăratul le spune că ar putea fi scutiți de plată, dacă jură supunere și fidelitate (adică votează duminică PSD, Iacomi și Iliuță).

Ce nu li se spune oamenilor este că acestă amnistie de plată nu presupune ștergerea definitivă a datoriilor, ci includerea debitorilor în categoria de incapacitate temporară de plată.

Adică, atunci când vor avea ceva bani în cont, tot vor fi executați!

Între timp, Împăratul a prins grai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *