VASILE BĂNESCU (Lucifer)- îngerul căzut și zdrobit de caldarâmul "Freedom House" de ziua Americii

Vasile Bănescu a căzut- pentru a doua oară!

Cronologic

29 februarie- 1 martie au loc sesiunile Sfântului Sinod, ținute pt excluderea, caterisirea Arhiepiscopului Teodosie

1 martie- este dat primul anunț prin care Bănescu este eliberat din funcție

1 martie- Ciolacu face o vizită fulger la Cancelaria Sfântului Sinod și se trage în poze cu Patriarhul, avertisment să nu îl demită de tot pe Bănescu

4 iulie- Bănescu este premiat si dat afara din Patriarhie

Refac comunicatul cu cel din poza de mai sus 5 martie în Emisiunea radio gold fm cu Cosmin Gușă și Mihail Neamțu, aceștia urmăresc traseul scurt al lui Lucifer până la prima cădere. Dialogul este mai jos:

Domnul a făcut totul cu un scop. Chiar și pe cel rău l-a făcut pentru ziua distrugerii.

  • „Mi-a plăcut această abordare directă a doamnei Anca Alexandrescu, în acel moment când venea din Dubai… Florian Coldea. Dar, m-a frapat un lucru , pasivitatea oamenilor..Adică, mă așteptam ca mai mulți români, cel puțin românii cu bani, să știe și să își doreasă să afle despre toate aceaste matrapaz-lucruri  făcute de oamenii din Serviciile secrete ale Statului Român din ultimii 15-20 de ani. Mă așteptam la reacția celor din jurul doamnei Anca Alexandrescu să fie una mai asertivă și mă doare, și mă întristează faptul că lumea, în continuare este mulțumită să vadă foști șefi ai serviciilor secrete cu proprietăți la Monaco sau mai știu eu unde, făcute probabil din salariu. Lumea se așteaptă ca cineva care a luptat contra corupției să defileze pe la un Dubai sau prin Dubai cu notă de plată 8000 de euro la masă. Eu nu știu ce vor românii, dar dacă lor le place ce avem acum  sau ce am avut în ultimii 10-15 ani, eu sunt foarte, foarte întristat. Însă, închidem paranteza și revenim, nu se știe, ce se va întâmpla cu Partidul Democrat dacă Bidem va candida eu cred că va fi.. Eu cred că va fi o problemă de biologie acolo, nu mai este o problemă de ..
  • Eu cred că va pierde cu 70-30 adică …
  • Așa e frecvențat acum dacă Bidem va candida, ceea ce va duce la o mare problemă pentru Partidul Democrat, care cum ține ca să zic așa Obama. Cum ține Iohannis Partidul Național Liberal sub tuteala sa, așa ține Obama Partidul Democrat sub dictatura sa….. ( min1:42….*) În așteptarea lui Kennedy și în așteptarea verdictelor de după ziua de mâine, care este super .. electorală în Statele Unite. Vă mai explicăm, cei care au ascultat emisiunea au înțeles despre ce e vorba. Hai să revenim la Biserica Ortodoxă Română, la ortodoxia pe care tu o iubești  și-o slujești de mult, ești un cunoscător profund  și știu ce spun, ești un cunoscător profund, nu neapărat al jocurilor din BOR, dar se petrec jocuri în orice instituție de mare putere și BOR este o instituție de mare putereși influență. Aș vrea să ne explici consecințele unor anunțuri , unor preambuluri dacă vrei care sunau  destul de ciudat, până la urmă onsecințele au fost unele de tip constructiv, în mod neașteptat, asta-i părerea mea. Exita multă înțelepciune acolo. Deci a fost trecut pe ordinea  de zi, după aceea s-a șters , mă rog, să zicem că a avut, să zicem că am avut, să nu îi bag pe alți, mă bag pe mine. Am avut și eu un rol în acest lucru, si eu sunt un slujitor al ortodoxiei
  • Să nu te lași până nu ești nașul celor mai importante mariaje complezeastico- politice.
  • Adevărat.. Nu mă, sunt pașnic, câteodată greșesc, câteodată nu greșesc. Domne…De la caterisirea lui, lui Teodosie care era trecută pe ordinea de zi s-a ajuns la o mustrare , ști tu să ne explici mai bine despre ce e vorba. Și de la un eventual triumf al lui Vasile Bănescu s-a ajuns la o împachetare  fără scandal al lui Vasile Bănescu, care acum are nu știu câte filtre pentru ca să se mai poată exprima public, dovadă că în ultima săptămână nu s-a mai exprimat, că n-a mai putut. Explică-ne, te rog, dar nu foarte religios așa , explică-ne treaba cu lupta, ce lupte au fost? Care-i lupta?
  • Cozmin, hai să fim sinceri si episcopii sunt oameni, am vrea să fie îngeri, dar nu cred că sunt decât câțiva îngeri prin ortodoxia universală, nu mă refer doar la cea română și asta într-un fel ne bucură, dacă sunt oameni vor rezona și ei cu propriile noastre slăbiciuni. Însă, există, în primul rând, o dispută de orgolii, este vorba de forța pe care o are și aici Dobrogea o are din punct de vedere istoric, simbolic și teologic, o forță de alimentare a unui fel de climat pentru că episcopul bretanion și alți episcopi din secolul 4 au avut o prezență marcantă  prin dezbaterile sinodale de la Niceea și Constantinopol , deci primul sinod ecumenic a fost ăn 325, al doilea  a fost în 381 , 2 episcopi, deci nu unu, ci doi episcopi din Tomis, probabil vorbitori de greacă, poate și latină, nu se știe asta, au fost prezenți și gândește-te ce înseamnă să fi unul dintre cei 318 din întreaga lume , la primul și cel mai mare sinod din istoria creștinismului, nu e puțin lucru. Adică să ai de pe teritoriul României un singur episcop, și acela să plece de la Tomis.
  • Asta este cel mai important, moștenirea spirituală este astăzi în arhiepiscopia Tomisului, pe care mulți o doresc a fi mitropolie.
  • Deci îl ai pe Sf. Andrei, spune Eusebiu al Cezareei că a trecut Schitia Minor. (05:30), îl ai Sf. Andrei, îl ai pe bretanion,, ai teotimi și alți sfinți care au trăit , bineînteles, cei care au fost martirizați în secolele mai târziu în Dobrogea. Asta îi dă înaltului Teodosie un avantaj, din punct de vedere simbolic, teologic și cultural. Din punct de vedere patrimonial, vorbim despre bani, vorbim despre resurse, vorbim despre influență. La ora la care noi vorbim, patriarhul României, preafericirea sa Daniel este  arhiepiscop al Munteniei  și al Dobrogei , și lopțiitor al tronului Cezareei din Capadocia, Vasile cel mare. Ei bine, dacă tu ești arhiepiscop și al Munteniei și al Dobrogei , normal că nu vrei să pierzi două județe, Tulcea și Constanța, poate chiar mai mult ca să aibă acees la resurse cel de la Tomis și nu tu, nimeni nu dorește să piardă resurse într-o lume în care bătalia pentru resurse este foarte importantă, mai ales dacă tu construiești o catedrală.  Și vreau să spun ceva foarte, foarte blând și înțelept la adresa actualului patriarh, el are calități incontestabile  și durerea mea este că suntem obligați să alegem între Preafericitul Daniel și Înaltul Teodosie, cînd și unul și altul au calitățile evidente. Unul este foarte, foarte liturgic, foarte rugător, foarte prezent în viața bisericii, creștinilor și mă refer aici la Înaltul Teodosie .Altul este foarte, foarte bun la chivernisirea resurselor bisericii și la construirea celei mai importante Catedrale Ortodoxe din sudul European  în ultimii poate 100 de ani. De ce suntem noi, credincioși simpli chemați să alegem între unul și celălalt, când avem noi nevoie și de unul și de celălalt. Sigur că, mă deranjează , când cineva ca Vasile Bănescu are impertinența, obrăznicia nechemată și nedorită de a face fișa postului unui episcop, care se roagă mai mult decțt el, citește biblia maimult decât el , iubește oamenii mai mult decât el și în condițiile acestea meciul pe care l-au organizat unii influenceri și bineînțeles unii păpușari, meciul acesta între Vasile Bănescu pe de-o parte și Înaltul Teodosie pe de altă parte, a dăunat grav imaginea ortodoxiei în condițiile noastre.
  • Bineînțeles, dar acest meci s-a jucat la acest sfânt sinod  desfăsurat pe durata unei zile întregi, adică pe durata a două zile, defapt, s-a extins și a doua zi.
  • Pentru că timpul nu este în favoarea noastră o să spun repede cine a pierdut și apoi vom vorbi despre cine a câștigat. Cosmin, tu trăiești de mulți ani în două părți ale României și în ardeal și în zona Munteniei, însă cunoști mai bine decât mulți pentru că ai trăit în județul Bihor amploarea pe care a luat-o fenomenul penticostal. Singurul cult creștin din România care a crescut în ultmii 10 ani , este cultul Penticostal. Sunt peste 700.000 de oamenii care se declară credincioși ai unei biserici.
  • Asta, conform unui recensământ, 7000.000 ai statului român?
  • Sunt 400, deci ei măsoară diferit față de noi ortodoxi, ei consideră că doar un adult botezat este membru al bisericii,de pildă o fată sau un băiat de 18 ani, vine dintr-o familie de penicostali și nu s-a botezat , ei nu-i numără și totuși eu i-aș număra, deci vorbim de o forță…
  • Deci, vornim de 1 500 000 , să-i dublăm cifra..
  • Nu, nu.. Nu poți dubla cifra. 1 000 000 hai să rămânem conservatori, moderați.
  • Bine, 1 000 000.
  •  BOR nu a raportat o creștere de  1 000 000 în ultimii 10 ani, mai mult există o contracție a prezenței în biserică la București. Nr de credincioși care s-au declarat în București  acum un an, este mult mai mic ca nr de credincioși care s-au declarat la București ortodoxi  acum 10 ani. Noi avem un titanic care se duce cu forța, forța unei șalupe în spre un zid sau dacă vrei zidul de gheață al secularismului și al ateismului, ne certăm între noi, cei de la  cabina cls a doua cu cei de la cabina de lux, se ceartă între ei, și în timp ce riscăm să ne scufundăm , ca barca lui Hristos, datorită șocului secularizării, șocului ateismului, șocului multiculturalismului și al globalismului. În timp ce noi riscăm să ne scufundăm, asistăm patetic după mine, la un conflict intern pe patrimoniu și pe orgolii, de fapt, pentru că eu nu cunosc un motiv dogmatic pentru care tu să îl tragi la răspundere pe Înaltul Teodosie. Omul n-a spus nicio erezie, a spus că e bine să ai barbă, dar asta este o apreciere vestimentară sau estetică, n-are o valoare teologică. Înaltul Teodosie nu a făcut afirmații teologic scandaloase, a făcut aprecieri pastorale riscante, a spus că nu trebuie să bei apa sfințită în anumite perioade ale lunii, dacă ești femeie, o părere.  A spus că bine ar fi ca bărbații să-și redescopere masculinitatea și să mai poarte și barbă, e o părere. Dar, lucrurile astea nu au alterat Evanghelia, și nu au afectat învățătoarea din plus, de aceea, n-am înțeles pentru ce ar trebui să fie caterisit, și nu sunt de acord să fie caterisit, un om care a arătat curajul în pandemie în același timp, în același timp trebuie să spună și, cred că asta vrei să se uite la mine, domnul Bănescua fost pentru totdeauna, ca persoană privată, rupt de oficiul de purtător de cuvânt, și atunci suntem și noi liniștiți, că postările pe care domnia le face pe la ora, 1 dimineața, 2 dimineața, 3 dimineața prin subsolurile Facebook, pe la unii și alții, aceste postări nu angajează nici Patriarhia Română, nici persoana patriarhului, și nici sinodul bisericii ortodoxe. Uite Cosmin multă lume nu a mai angajează
  • Nu mai angajăm.
  • Nu a angajat nici în trecut, e un prezent continuă acolo,știi e și trecutul recent,și prezentul și e viitorul imediat,iar mai grav pentru domnia sa,am aflat,că biroul de presă pe care presupune că el l-a condus.

Trebuie reorganizat,păi dacă ești foarte bun,nu te restructurează nimeni. Dar dacă nu ești bun,cineva vine cu soluția restructurării,și soluția restructurării biroului de presei,implică cu optarea clericilor,adică domnul Bănescu numai reprezintă, un element de satisfacție pentru sinod,satisfacția Sfântului sinod,în privința comunicării bisericii Ortodoxe române,nu există, dovadă că Sfântul sinod a cerut, reorganizarea biroului de presă.

  • Și s-a pus un șef ca să zicem așa,când persoana episcopului Varlam Ploieșteanu, din câte știu,care este secretarul Sfântului sinond,știi care de acum înainte va comunica acuma.
  • Varlam Ploieșteanu cum se cunoaște cunoaște numele domniei sale între cunoscătorii, între iubitorii de literatură patristică, este un om extrem de educat, extrem de bine instruit, Varlam Merticanu, care a venit de la Iași, care a fost mâna dreaptă a preafericitului părinte patriar Daniel, a făcut o școală foarte serioasă, are o licență femeinică, are un doctorat pe bune făcut în perioada de doctorate. Domnu Bănescu nu are doctorat în teologie, din câte știu eu, nici măcar masterat, și, cel care a coordonat teza de doctorat a Preasfințitului Varlaam Ploieșteanu este, a fost, nimeni altul decât Emilian Popescu, cel mai mare istoric al bizanțiului, și un foarte bun cunoscător al teologiei Ortodoxe, poate la nivelul părintelui Steriloaie. Deci, noi vorbim aici despre un om foarte foarte instruit, care nu are voluptatea de a da comentarii, de a face comentarii, vorbesc de Preasfințitul Varlaam, nu are voluptatea de a face comentarii pe Facebook, nici nu are cont de Facebook.

Și să spun ceva, uite mie mi se pare că-i cea mai mare anomalie, a anomaliei de aicea. Multe se pot spune despre domnul Bănescu că atât, când era un simplu animator cultural la Trinitans, și îl invita pe, eu știu Horia Patapievici sau o chema pe doamna Bănescu.

  • Seamănă Patapievici cu Bănescu, seamănă fizic.
  • Da,da. Unul este originalu și altu este copia nefericită.Patapievici vorbește alambicat și gândește profund,pe când domnu Bănescu,gândește superficial și vorbește alambicat. Patapievici, este fizician pur sânge și știe materia asta,numită filozofia științei, cunoaște foarte,bine istoria științei, pe când domnul Bănescu nu a demonstrat prin cărți, prin ceea ce te validează ca intelectual, nimic din punctul meu de vedere. Sigur, scrie alambicat și cam atât. Revenim când era un simplu animator cultural, domnu Bănescu, juca un rol fericit, să spunem, că biserica are nevoie de animatori culturali. Dar, din a devenit cel care a dat, mereu verdicte morale, a început să ne judece de sus, cu o superioritate care nu e nici morală, nici intelectuale și nici spirituală, când a devenit pur și simplu, un judecător al aproapelui său și a împărțit biserica între vaccinați și nevaccinați, între progresiști și vezi doamne ultra  filetiști, între occidentaliști, da și să vezi Doamne cei care sunt prea, prea răsăriteni în convingeri, când a făcut această separare a bisericii, în categorii geopolitice, sincer să fiu, n-am  mai simțit că mă reprezintă. Și, o să zic ceva care o să te șocheze.Tu îți dai seama că oamenii ăștia,introduc categorii teologice, sau nonteologice în viața bisericii, dau un examen: nu există ortodoxie euro atlantică, dacă ai studiat teologia ortodoxă, 2000 de ani de teologie.Da?
  • Absolut.
  • Nugăsești categorii geopolitice în definițiile unei vieți, spirituale, te bagi în pontic, ponticul nu era euro Atlantic trăia în Egipt, Doamne iartă-mă. Fericitul Augustin nu era euro Atlantic, trăia în nordul Africii, Doamne iartă-mă. Dacă astăzi stau de vorbă cu unortodox din Africa ăla nu e euro Atlantic, ci e ortodox. Dacă eu stau de vorbă cu un creștindin Liban ăla nu esteeuro Atlantic, s-ar putea chiar să nu-i suporte pe americani și este ortodox. Dacă eu stau de vorbă cu un creștin ortodox, din dintr-o biserică, egipteană, ăla s-ar putea să fie la rândul său, mai puțin entuziasmat de Hillary Clinton, decât domnu Baconschi. Și, totuși, acei frați de-ai mei ortodoxi, sunt în comuniunea Euhalistică, liturgică și dogmatică cu biserica mamă, Constantinopolitană, deci eu nu înțeleg de ce au apărut aceste categorii, geopolitice în ultimii 10 ani ca să spargem trupul bisericii, în cât mai multe bucățele. Nu sunt încântat de asta și mă bucur de faptul că, domnulVasile Bănescu și-a redescoperit condiția de voce,privată și nicidecum publică a ortodoxiei.
  • Aș vreau să te întreb ceva la final ca să facem un coronar, perimpete treaba cu Teodosie. De ce? Pentru că ne-ai spus dom’le, acolo a fost un exces de putere, ca să zic așa,ca un exces din dorința de putere și influență, nu s-a justificat, s-a trecut cu bine, rămâne să ne lămurești în 2,3 fraze, te rog frumos, cine a pierdut în urma împachetării lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt neîngrituit al ortodoxiei românești? Cine a pierdut? Era o echipă care îl susțina. Cine sunt cei care au pierdut, pentru că noi aicea sigur am tot dat răspunsuri, am dezbătut de-a lungul vremii, răspunsul este ca și inclus.
  • Dar, totuși, s-a întâmplat dacă,îți aduci aminte acum mult timp,le-am vorbit despre asta, că Bănescu la un moment dat, o să-o încurce și o să plece pe ușă din dos, o dată cu asta anumite învățământe, vom trage…Care sunt învățămintele pe care, le tragem în urma acestui fapt? A fost folosit Bănescu de o anumită grupare o perioadăși patriarhulera să zic, în viclenia lui, dar mă abțin, l-a tolerat știm că nu va avea infuență, și că va fi eliminat, când presiunea va fi destul de mare? Ce s-a întâmplat aici?
  • Patriarhul a avut eleganță și delicatețe să nu-l dea afară, și lucru ăsta vorbește despre bunătatea sufletului său, fiindcă, nu cred că e un om care să vrea să umilească pe cineva, dacă cineva ți-a fost și doctor credincios, nu-l arunci pe stradă. Îi va găsi o nouă funcție noul birou de presă, domnul Bănescu poate să facă, habar n-am recenzii, recenzii la comentariile tale de pe de la Gold FM și să transmită mai departe, opiniile retice ale lui Cosmin Gușă și ale lui Neamțu, nu știu desigur, nu știu ce o să facă domnu Bănescu. Dar totuși nu a fost aruncat în stradă, pentru că nu se face așa ceva. Va rămâne în cadrul patriarhiei un funcționar atât, și probabil din când în când…
  • Dacă nu va pleca, s-ar putea să plece, nu se știe, dacă poate a pierdut pe aici, poate îl vom găsi pe listele USR la Euro Parlamentare sau,la Parlamentare, de ce nu.
  • În locul doamnei Lasconi.
  • În locul doamnei Lasconi, sigur,ha ha ha
  • Acum, Dumnezeu să-l ajute,toți avem nevoie de mai multă înțelepciune, de mai multă rugăciune, este postu, cât de curând începe postu, și nu vreau să păcătuiesc prin răutate gratuită. Domnu Bănescu mi-a făcut mie personal foarte mult rău, tu nu știi câte telefoane primesc și acum, Cosmin Gușă pentru că vorbesc cu tine. Am ajuns putinism, am ajuns fosilă, am ajuns conserva Moscovei, am ajuns tot ce nu-ți poți imagina, doar pentru că domnu Bănescu…
  • Să știi că ești într-o poziție populară, pentru că înainte erai un emul a lui Monica Macovei și a lui Andrei Pleșu, ăștia sunt minoritari acum. Ăștia, putiniștii ca noi, suveraniștii suntem mult majoritari, deci ar trebui, acuma să ieși cu pieptu deschis pe stradă.
  • Ha ha ha… Cozmin,ști ce spunea un scriitor francez de secol XIX, nu sunt nici de stânga, nici de dreapta,sunt inteligent. Nu-mi plac anexările și nu vreau să fiu anexat, nici teritorial, nici ideologic, eu sunt eu însumi.
  • N-ai ce face, asta e România. Este o cloacă, din păcate, și din punct de vedere public, nu contează faptele sau gândireapentru ei contează… nici ce oferi, nici ce scri. Așa e.
  • Pot să scriu eu 200 de pagini despre Eros, Logos și Agape la, eu știu, sfinții părinți că, oricât am citit din Sfântu Dionis, sau oricât am citit din…
  • Ferească Dumnezeu să te oferteze mâine vreun partid, pentru vreo candidatură de orice fel, că în loc să se găsească calitățile, să se citeze din cărțile pe care le-ai scris.vei fi (21:05),d-asta nu contează.
  • Bun, stop Cozmin.
  • Concluzia…
  • După ce ei ne-au propus schimbarea datei Paștelui din propunerea nici măcar n-a ajuns, pe masa Sfântului Sinod și a căzut, printr-o respingere tacită. Anul trecut,a fost un prim eșec al acestei coaliții, s-o numim noi, Neocalendariștii, sau susținătorii ai agiornamentului (21:29), sau pur și simplu moderniștii. Da, așa i-aș numi, moderniștii din biserică au pierdut anul trecut, pentru că, n-au reușit să strângă nici măcar 10.000 de semnături, pentru propunerea lor de raliere aortodoxiei, la Vatican. Punctul doi,au pierdut prin această restructurare a postului de purtător de cuvânt al patriarhiei.
  • Da, domnu Bănescu mai are nominal acest titlu, dar efectiv funcțional vorbind, practic, nu poate să scrie niciun comunicat fără acordul, iată al episcopului Varlaam,pe care eu se întâmplă să-l cunosc, nu bine, foarte bine,ca pe un om echilibrat, ca pe un patriot, ca pe un iubitor de țară.Ai să fi uimit, dar din Moldova aceea, să știi, mai vin asemenea oameni. Un om cu rădăcini,sper că nu greșesc,botoșănene, un om cu o istorie impresionantă, pe care eu ți-l recomand, ca invitat o dată la,Gold FM este și un mucalipt, are ceva din Ion Creangă.
  • Am auzit, am auzit.
  • Și ceva din echilibrul spiritualal ortodoxiei monastice. Prin urmare, cred că este un pas înainte biserica, încet, încet, se poate vindeca. Eu, n-o să mai văd, cred, atacul din partea lui Bănescu la adresa lui, iartă-mă, episcopului Teodosie și probabil că dacă ne trezim puțin, avem o dubă provocare. În timp ce noi ne certăm, alte culte, alte biserici, cresc, cel puțin, din pondere demografic și, în timp ce noi ne certăm, alte culturi, alte țări, programateismul, globalismul și secularismul drept Evanghelie. Prin urmare, trebuie să ne oprim, ca ortodoxia să poată să fie atractivă, ea trebuie să oprească aceste cioandăneli interne.
  • Mulțumim, MihailNeamțu!”

În loc de epilog: urmează surorile adventiste (sub acoperire) „Noi facem un spital” Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu Axa: Lycee Francais Anna de Noailles-Protv-Tolontan-Recorder-Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea-RFI

Îl ia Olnici (adventistul deghizat) pe lângă el?

Patriarhul spune că activitatea sa viitoare se va desfăşura în sfera dialogului dintre stat şi cultele religioase, fiind onorat să facă parte din echipa Secretariatului de Stat pentru Culte, dar să şi poată continua realizarea emisiunii „Credinţă şi cultură” la televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române. Îl ia Olnici (adventistul deghizat) pe lângă el? Se adună smântâna la suprafață?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *