Am prins patru decenii cu momente unice în istoria României, plecând de la copilăria în Socialism, cand hoinăream străzile Constanței fară teamă, cu o libertate pe care azi copii mei nu o mai au. Am prins trei decenii de tranziție către o economie capitalistă, am fost contemporan cu apariția telefoanelor mobile, a internetului, perioada de automatizare și robotizare a industriei, pentru a nu vorbi depre prăbușirea imperiului American și a curentului globalist.

Unirea Bulgariei și României, sub umbrela Schengen, reprezintă unul dintre cele mai importante momente din istora modernă Est Europeană, iar noi avem datoria să construim poduri, fabrici și o societate în care să ne putem bucura de frumusețea sălbatică a spațiului celor două țări.

Pentru a ajunge aici, la un spațiu comun fară control la frontiere, au fost necesare trei decenii de sacrificii, a fost necesar să ne vindem companiile unor firme străine, să ne trimitem tinerii la lucru în țări vestice, cu milioanele, iar noi să muncim cât zece din vest.

În România, ajungi cu greu la 50 de ani fără să porți urmele grijilor și ale muncii: părul încărunțit, trupul împovărat, ridurile adâncite și stresul constant sunt aproape inevitabile.

La 50 de ani, cei din vest sunt mai tineri decât la 30 de ani.

Am trecut azi granița cu Bulgaria fară că cineva să mă întrebe unde merg sau dacă am acte!

Ca om de afaceri în România și Bulgaria trebuie să recunosc oportunitățile excepționale din ambele țări, fapt care va duce la o explozie a relatilor comerciale dintre cele două țări!

Este o nevoie acută ca România și Bulgaria să formeze o echipă de ingineri, reunită sub un singur proiect, pentru a construi poduri peste Dunăre, a fora tuneluri și a dezvolta rețele de drumuri care să conecteze cele două țări. Aceste inițiative ar facilita deplasarea oamenilor, transportul mărfurilor și tranzitul utilităților, consolidând legăturile economice și sociale din regiune.

România și Bulgaria au nevoie de un minister dedicat exclusiv infrastructurii dintre cele două state!

Ne tot repetă ăștia la TV și pe toate canalele că suntem cei mai saraci din Europa, că suntem cei mai amarați, cei mai pârliți, însă dacă te uiți în America sau în Anglia, prin comparație, observi că o familie din Bagaran (România) trăiește într-o casa din cărămidă sau BCA, care are o viață cel puțin triplă față de casa din Minesota sau Portmouth făcuta din bețe de chibrit!

În timp ce scriu aceste rânduri, pe geamul biroului din Silistra, văd o vilă din cărămidă construită acum 50 de ani, are doua etaje și un beci, garaj și trei balcoane! În ea trăiește o familie de pensionari. În America o astfel de casă ar avea un preț de la un milion de USD în sus!

Nu suntem săraci, dar ni se spune mereu acest lucru, ca să ajungem să credem! Crede si nu cerceta…Accepta fara a pune intrebari…De 35 de ani, o afirmație falsă, repetată suficient de des, ajunge să fie percepută ca adevăr.

Și nu doar despre sărăcie este vorba, ci despre lumea care ne înconjoară, despre realitatea post comunism.

Nu trebuie să uităm și munca celor câteva mii de vameși și polițiști care preț de decenii au avut grija să protejeze granițele, oameni care acum vor trebui transferați către alte activități.

Cu toate că au amânat cât de mult au putut integrarea României și Bulgariei în Schengen, cu toate că nu am avut politicieni capabili să construiască poduri, legături reale intre cele doua tari, în ciuda diferențelor lingvistice ( foarte mari), Românii și Bulgarii sunt frați, au fost și vor rămâne!

România și Bulgaria împărtășesc un trecut istoric complex și interconectat, marcat de momente de colaborare, dar și de tensiuni, sub influența marilor imperii care au dominat regiunea de-a lungul secolelor.

Romania si Bulgaria, doua state azi surori, definite de vecinătatea geografică într-un spațiu balcanic tumultos, cu influențele reciproce care au modelat identitatea și destinul ambelor națiuni .

Poate doar asa, intr-o reparatie morala, popoarele civilizate ale Europei vor invata din experienta aceasta, ca impingand in gard si tinand la colt doua popoare, cu un istoric de multe ori tensionat, le aduc impreuna prin umilinta, le ridica prin jetfa comuna, le inalta prin aspiratiile fratesti.

Așa că să lăsăm gâlceavă politică, să începem a construi drumuri și poduri peste Dunăre și pe uscat, să ne dezvoltam singuri economiile, fară să ne aplecăm slugarnic în fața Bruxelului.

Dar pentru a câștiga respectul celorlalți, trebuie să învățăm mai întâi să ne respectăm pe noi înșine.

Unirea Bulgariei cu România trebuie sărbătorită prin numirea comună a unei echipe de ingineri, care să construiască poduri, drumuri și baraje.

România și Bulgaria au nevoie de o renaștere națională, cele doua tari avand idealuri comune: democratie, libertate, suveranitate și modernizare.

S-a vorbit foarte puţin despre faptul că in secolul XIX, bulgarii au venit cu o propunere ieşită din comun: în iunie 1886 ei au cerut oficial Regelui Carol I constituirea unei Confederaţii Româno-Bulgare şi crearea unei armate comune.

Între 1886-1887 a fost pregătită în detaliu Unirea României şi Bulgariei sub sceptrul lui Carol I, unire susţinută puternic de Germania.

Cneazul bulgar  Alexandru Battenberg a propus în iunie 1886, constituirea unei Confederaţii Româno-Bulgare, care urma să aibă o armată comună în caz de război.

 Acest proiect ar fi dus, printre altele, la eliminarea influenţei ruseşti din Balcani.

Tocmai de aceea Rusia a ameninţat imediat România şi Bulgaria cu ocupaţia militară, dacă nu renunţă la ideea Confederaţiei, astfel încât, pentru a evita un război cu Imperiul Ţarist, cel două state au abandonat proiectul în 15 iunie 1887.

Un alt exemplu istoric este figura lui Vlad Țepeș, care a colaborat uneori cu conducătorii bulgari locali, ilustrează exemple de alianțe temporare.

Moștenirea bizantină a fost si ramane un liant cultural și religios, ambele popoare având rădăcini în ortodoxia creștină, ceea ce a creat o bază comună de tradiții și valori.

Personalitățile culturale și politice din cele două țări au contribuit in secolele XIX si XX, prin cărți, idei și relații, la crearea unor punți de legătură.

Ianuarie 2025 este un moment istoric!

Noi nu realizăm importanța unirii României și Bulgariei sub umbrela Schenghen, încă!

Să ne creem propria identitate istorică, fară a ține seama de portretele care ni s-au servit în cei 35 de ani.

Să ne eliberăm de influențele care ne impun juguri ideologice străine și să ne construim identitatea bazată pe propria noastră cultură, istorie, tradiții și valori. Să creăm un spațiu în care orice etnie este bine-venită, iar oaspeții europeni sunt tratați cu respect, atâta timp cât ne respectă regulile și vin cu intenții oneste.

Ing. Cezar Petrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *